Ontgiften van de lever

In het stukje: wat doet de lever, heb je al kunnen lezen hoe belangrijk de lever voor ons is. Van koolhydraatstofwisseling, eiwitstofwisseling, vetstofwisseling tot het afbreken van allerlei toxische stoffen. Als je lever daar te veel mee bezig moet zijn gaat je gezondheid achteruit en kan je je bijv. dus vermoeid gaan voelen.
Daarom is het heel belangrijk om goede voedingsstoffen tot ons te nemen die de lever een handje helpen om giftige stoffen te reinigen uit je lever en je lichaam.

Welke voedingsstoffen zou je dan zoal kunnen nemen?

Groene groenten
Groene groenten bevatten veel chlorofyl. Chlorofyl helpt bij het verwijderen van gifstoffen, met name de zware metalen. Chlorofyl zorgt voor het gezond houden van je bloed, het ondersteunen van je lever en je nieren en de spijsverteringsorganen.
Denk bijvoorbeeld eens aan broccoli, spinazie, paardenbloem (thee), brandnetel (thee), waterkers, rucola, koriander, peterselie etc.

Appels
In appels zit  pectine. Dit zijn oplosbare vezels. Deze kunnen helpen metalen en additieven (dit zijn e-nummers en toevoegingen) uit je lichaam te verwijderen.
Ook zitten er veel fytochemicaliën in, die het ontgiftingsproces ondersteunen in de lever.
Dit geldt alleen voor biologische appels, omdat er op niet-biologische appels veel bestrijdingsmiddelen zitten.

Kiemgroenten
In kiemgroenten zitten een hoge concentratie voedingsstoffen.   Kiemen helpen bij de opbouw van nieuwe cellen, voorzien cellen van zuurstof, verjongen het lichaam en werken ook nog eens ontgiftend. Voorbeelden van kiemgroenten zijn: alfalfa, taugé, tuinkers. Gooi dit bijvoorbeeld eens over een salade of door een soep.

Avocado
Een avocado is rijk aan stoffen die actief zorgen voor de gezondheid van de lever. Deze stoffen stimuleren tevens van de reinigende kracht van de lever. Het stofje glutation blokt minstens 30 verschillende kankerverwekkende stoffen.
Onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van één of twee avocado’s per week gedurende 30 dagen een beschadigde lever kan herstellen.

270406-avocados

Bieten/Wortels
Bieten zijn een unieke bron van fytonutriënten. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Deze stoffen zorgen voor de rode kleur van bietjes.
Hierdoor kunnen beiden bijdragen aan het stimuleren en verbeteren van algehele leverfunctie. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften.
Wortelen zijn zeer rijk aan antioxidanten, zoals beta-caroteen en bevatten ook veel fytonutriënten. Caroteen in wortelen voorkomt oxidatie(veroudering) van je lichaam. Ook zitten er veel vitamine A en K in wortelen.

Bloemkool
In bloemkool zitten veel antioxidanten die helpen de lever te ontgiften en te ondersteunen. De zwavelhoudende voedingsstoffen in bloemkool verwijderen giftige stoffen.

Knoflook
In knoflook zit allicine en selenium. Deze stoffen zorgen ervoor dat de lever gereinigd wordt. Hoe fijner je de knoflook snijdt hoe meer profijt je kan hebben van deze stofjes.

Uien / sjalotten
Uien bevatten sulfur, wat helpt om de lever te ontgiften.
De sjalotten bevatten alleen nog meer anti-oxidanten en is zoeter  en is makkelijker te verteren dan uien. De sjalot heeft een antibacteriële, antischimmel, antivirale, anti-allergene en ontstekingsremmende werking. Ze bevatten ook meer vitamines en mineralen.
De ontstekingsremmende werking zorgt er onder andere voor dat gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd als je sjalotten eet. Deze gifstoffen worden opgehoopt in de lever. De sjalot zorgt dat de lever toxinen elimineert. Hierdoor kan de lever beter zijn functie in het lichaam beter uitoefenen. Vrije radicalen die zich ophopen in de lever worden daar sneller uit verwijderd als men veel sjalotten eet.

sjalot-large

Walnoten en paranoten
Paranoten zitten vol met eiwitten, vezels, gezonde vetten en selenium en ze zorgen voor het verlagen van de slechte cholesterol en de bloeddruk. Selenium zorgt ervoor dat de lever gereinigd wordt. Maar let op: selenium is giftig in grote hoeveelheden. Neem max. 10 nootjes per dag!
Walnoten bevatten arginine. Arginine zorgt voor het afbreken van ammonia. Walnoten bevatten ook veel glutathion en omega-3 vetzuren, die lever reinigende acties ondersteunen.

Kurkuma
Behoort tot de gemberfamilie en geeft de gele kleur aan verschillende gerechten. Kurkuma bevat veel choline en biedt een goede ondersteuning voor je lever.  Kurkuma helpt je lever ook te ontgiften.
Het heeft ook een ontstekingsremmende werking door het stofje Curcumine. Je kunt het ook goed inzetten bij bijv. een slijmbeurs ontsteking of reumatische artritis.

voordelen-van-kurkuma

Groene thee
Groene thee bevat veel anti-oxidanten en helpt de lever om bepaalde voedingsstoffen af te breken.
Groene thee bevat catechinen. Dit zijn polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen.  Het voorkomt dat vet zich ophoopt in je lever, het onderhoud de goede functies in je lichaam en het beschermt tegen giftige stoffen die zich anders zouden ophopen in je lever.

Citroen water
Een citroen bevat veel vitamine C, vitamine B, calcium, magnesium, fosfor etc.  en het werkt bovenal zeer effectief bij het reinigen van de lever. De citroen versterkt leverenzymen en kan het zuurstof- en calciumgehalte van de lever herstellen.
Hierdoor verbetert de stofwisseling. Dit zorgt voor schonere darmen. Het verhogen van de stofwisseling heeft dan ook een positief effect op het verliezen van gewicht.

citroenwater-voordelen

Grapefruit
Grapefruit bevat veel anti-oxidanten en vitamine C. Het helpt de lever ontgiften. Ook helpt het mee je vet te verbranden. Ik zeg: een win-win situatie!!

grapefruit

Heet water dagje
Kook ongeveer 1 liter water 20 minuten op een lage stand. Doe het ineen thermosfles, zodat je de hele dag kleine slokjes water kunt drinken. Drink het water zo heet mogelijk.
Ook kun je bij het koken verse gember toevoegen. Als je hier hoofdpijn van krijgt  is het beter te beginnen met een waterkuurtje zonder de gember. Bouw het rustig op!

Vetten
Essentiële vetten van goede kwaliteit zijn ook ontgiftende voedingsmiddelen en heel belangrijk om de galblaas optimaal te laten werken. Zonder voldoende eiwitten produceert de lever niet voldoende gal voor het lichaam om vetten te kunnen verteren en voedingsstoffen op te nemen.

Wat moet je vermijden als je leverproblemen hebt?

  • Alcohol
  • Veel vet
  • Gefrituurde producten
  • Suiker
  • Teveel zout
  • Eten uit de magnetron
  • Bewerkte voedingsmiddelen
  • Maisolie, koolzaadolie en sojaolie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s