Orthomoleculaire basisprincipes van gezonde voeding

Orthomoleculair bestaat uit twee Griekse woorden: orthos betekent optimaal en moleculair heeft betrekking op de moleculen. Orthomoleculaire voeding zorgt ervoor dat het lichaam de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden krijgt, zodat het optimaal kan functioneren.

Orthomoleculaire voeding moet voldoen aan de volgende richtlijnen:

Je voeding moet voldoende brandstof bevatten.
We hebben behoefte aan voeding die voldoende brandstof bevatten. Hieronder verstaan we koolhydraten en vetten. In deze tijd nemen de meeste mensen te veel brandstof in. We eten tegenwoordig teveel suikers en slechte vetten. Ze bevatten veel calorieën en onvoldoende micronutriënten. (vitamines en mineralen)

Je voeding moet de goede koolhydraten bevatten.
Eet geen suiker of producten met witmeel (bijvoorbeeld witte pasta of wit brood). Ze leveren de snelle brandstof voor ons lichaam en hierdoor heeft het een grote belasting op je lichaam. Je suikerspiegel gaat snel omhoog en ook weer snel omlaag, met als gevolg dat je weer zin hebt in eten. Ze leveren dus wel de snelle brandstof op, maar niet voldoende vitamines, mineralen en verzadiging, etc. Eet dus volkoren producten. Deze bevatten wel de goede brandstoffen voor een goede koolhydraatstofwisseling en tevens ook vezels voor een gezonde darmwerking.

Je voeding moet voldoende eiwitten en vetten (=bouwstoffen) bevatten. Aminozuren zijn van groot belang in ons lichaam. Samen met vetzuren is de consumptie van eiwitten belangrijker dan die van de koolhydraten. Wanneer minder koolhydraten worden genuttigd, worden de eiwitten beter ogenomen. Natuurlijk wel met een grote hoeveelheid aan groenten om de mogelijke negatieve werkingen op te vangen.
Je hebt essentiële en niet essentiële aminozuren. Essentiele aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en die krijg je dus binnen via je voeding. Niet-essentiële aminozuren kunnen dus door het lichaam aangemaakt worden. Je moet voldoende eiwitten eten om het herstel en bouw van de spieren, weefsels, hormonen, haren, cellen, neurotransmitters te waarborgen. Eiwitten zorgen voor een goede spierwerking (aanspannen en ontspannen), transport, antistoffen (komen in actie als er iets in je lichaam gebeurd wat niet hoort), bloedstolling, werking van het zenuwstelsel (zorgt voor alle bewegingen in je lichaam), energie in noodgevallen (alleen in katabole toestand).

Je voeding moet de juiste vetzuurbalans bevatten.
In deze tijd krijgen veel mensen te veel verzadigde vetten binnen. Deze zitten in bijvoorbeeld koekjes e.d. Hierdoor stijgt het LDL-cholesterol in je bloed, waardoor je meer kans loopt op hart- en vaatziekten. Bij een ongunstige balans in je vetzuren kun je last krijgen van roos, slaapproblemen, droge huid, PMS, allergieen, depressie en gebrek aan concentratie. Beter is dus om een goede balans te hebben in je vetzuren. Goede verzadigde vetzuren (kortketen) zijn: azijn (2C atomen), boterzuur (4C atomen: roomboter) en Capronzuur (6C atomen: geitenmelk), laurinezuur (12C atomen: kokosvet) Goede onverzadigde vetzuren (langketen) zijn: ALA (walnoot- en lijnzaadolie), DHA (visolie), EPA (visolie)

fotoblogkokos2

Je voeding moet goede verhoudingen van macronutriënten bevatten. Onder macronutriënten verstaan we eiwitten, vetten en koolhydraten. Men verschilt van mening over de hoeveelheid eiwitten die we nodig hebben. Als je te veel eiwitten gaat eten, gaat je lichaam eerst de eiwitten verbranden en daarna pas de koolhydraten en de vetten. De koolhydraten en de vetten worden dus opgeslagen in je lichaam. Eiwitten zijn maar heel beperkt opslaanbaar. En koolhydraten hebben weer voorrang op het verbranden van vetten. Volgens de orthomoleculaire voeding wordt de volgende verdeling aangehouden: 30% eiwitten, 40% koolhydraten en 30% vetten.

Je voeding moet voldoende micronutriënten bevatten.
Onder micronutriënten verstaan we vitamines en mineralen.

Overigens moet er ook een juiste balans micronutriënten en macronutriënten in je voeding zitten.

Je voeding moet geen anorganische toevoegingen bevatten.
E-nummers (additieven) in voeding kunnen schade aan de gezondheid toebrengen. Je kunt er allergische reacties van krijgen, de lever kan overbelast raken en je immuunsysteem zal zwakker worden.

Je voeding moet zoveel mogelijk onbewerkt zijn.
Genetisch gezien heeft de mens zijn huidige lichaam geërfd van de oermens. Deze at instinctief en het voedsel kwam rechtstreeks uit de natuur. Je zou dus kunnen stellen dat ons biologische systeem alleen goed kan functioneren als we hetzelfde voedsel als de oermens zouden eten. Er zijn aanwijzing dat het voedsel van de oermens was opgebouwd uit fruit, groenten, noten, zaden, klein wil en vis. Misschien heb je wel eens gehoord van het Paleo dieet? Dit is een dieet volgens bovenstaande principes.

Je voeding moet basisch zijn.
De PH-waarde van je lichaamsweefsels wordt sterk beïnvloed door de voeding die je tot je neemt. Als je lichaam te veel verzuurt kun je bijv. gewrichtsklachten krijgen, ontstekingen, een verzwakte darmflora, verminderde energieproductie in de cellen, verslechtering van de celwanden, anti-oxidanten kunnen verdwijnen. Voorbeelden van verzurende voeding zijn: zuivel (van de koe), vlees, koolzuur, witmeelproducten (door de hoge piek van insuline – suiker werkt ontstekingsbevorderend), fruitdranken. Voorbeelden van ontzurende voeding zijn: groenten, avocado’s, noten, water, kruidenthee, etc.
Meer informatie kun je vinden bij foodfacts onder het kopje: verzurende en ontzurende voeding.

De voedingspiramide
Nu je dit allemaal weet is de stap om over te gaan naar gezonde voeding een stuk makkelijker. Je kiest straks steeds vaker voor onbewerkte en natuurlijke biologische producten. De voedingspiramide is ontwikkeld op basis van de richtlijnen en aanbevelingen voor voedingsstoffen van de Nederlandse Gezondheidsraad.

VIGeZ_Voedingsdriehoek_RGB_tekst

Hoeveel heb je nodig?
Elke laag van de voedingspiramide geeft aan hoeveel je van welk voedingsmiddel kunt/mag gebruiken als je echt gezond wilt eten. De aangegeven hoeveelheden zijn een richtlijn voor het dagelijks gebruik. De voedingsgroepen: dranken, groente, fruit, zuivel, olie en vet, noten en zaden, zoetmiddelen en specerijen kun je elke dag gebruiken. Uit de laag: volkoren graanproducten, vis, gevogelte, wild, eieren, vlees en peulvruchten kun je een keus maken. De ene dag eet je bijv. aardappels, de andere dag zilvervliesrijst. Het gaat erom dat je in een week de aangegeven hoeveelheden gaat binnen krijgen om een goede gezondheid te krijgen dan wel te behouden.

Aantal maaltijden en tussendoortjes.
Drie goede uitgebalanceerde hoofdmaaltijden per dag zijn voldoende om jezelf gezond en voldaan te voelen. Dit kun je evt. aanvullen met een paar gezonde tussendoortjes, zoals: groenten, fruit of noten. Op deze manier krijg je ook je vitamines en mineralen binnen. Vooral groente is een nuttige bron. Daar zitten genoeg vitamines in en ze neutraliseren ook nog eens eiwitten. Zorg voor vaste eetmomenten per dag met pauzes van ongeveer 2 a 3 uur ertussen, zodat je suikerspiegel niet steeds op en neer gaat. Ook is dit beter voor je gebit. Deze krijgt dan niet steeds een zuuraanval te verwerken. Dit is slecht voor je tandglazuur.

Feestje?
Tijdens een feestje moet je ook een keer kunnen genieten van lekkere snacks: een stukje taart, chips, snoepjes. Er zitten weinig gezonde voedingsstoffen in, maar wel veel suiker en/of verzadigd vet, zout en e-nummers. Je mag jezelf ook best eens verwennen en trakteren op iets lekkers!! Misschien een tip: maak een keus uit al dit lekkers en eet het niet de hele dag door. Zoals een bekende slogan zegt: Het is niet belangrijk wat je tussen kerst en oud en nieuw eet, maar wel wat je tussen oud en nieuw en kerst eet!!!

Eet rustig
Neem de tijd voor je maaltijd. Eet aan de tafel zonder de tv aan. Hierdoor heb je meer aandacht voor je klaar gemaakte maaltijd en dit zorgt ervoor dat je minder eet en goed kauwt. Je spijsvertering begint in je mond. Kauw je voedsel rustig tot het in zeer kleine stukjes is. Hierdoor heb je minder kans op winderigheid en een opgeblazen gevoel in je buik. Het duurt ongeveer 15 a 20 minuten voordat het verzadigingssignaal uit je maag je hersenen bereikt. Als je dus gehaast eet, dan eet je dus vaak meer dan dat je nodig hebt.

Hoe bereid je je eten?
Koken, stoven of stomen zijn gezonder dan bakken en frituren. In de betere huishoudelijke zaak kun je een stoommandje kopen, die je in een pan kunt leggen voor als je geen stoomoven hebt. Hierdoor blijft het eten knapperiger en krijg je meer vitaminen binnen.

Bewegen
Tenslotte, zorg voor een genoeg aan beweging! Volwassen minimaal een half uur per dag, kinderen minimaal een uur per dag!

Bron: de voedingspiramide.nl / vigez.be

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s