Vitamine E

Wat doet vitamine E?
Dit is een in vet oplosbare vitamine en wordt ook wel alfa-tocoferol genoemd. Er zijn meerdere tocoferolen bekend, maar alfa-tocoferol is de actieve vorm van vitamine E. Het is een belangrijk anti-oxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbanen en weefsels. Vitamine E voorkomt dat ze beschadigd raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Ook speelt het een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cellen. Het gaat ontstekingen tegen en werkt bij de hormoonhuishouding.

Waar zit vitamine E in?

  • Olie/margarine (plantaardig)
  • Noten en zaden
  • Groente
  • Fruit
  • Graanproducten

Hoeveel vitamine E heb je per dag nodig?
Volwassen mannen en vrouwen hebben gemiddeld 8 mg nodig.  Zwangere vrouwen hebben 10 mg nodig. Kinderen tot 11 maanden hebben 3 mg nodig, Kinderen 1-2 jaar 4 mg, kinderen 2-5 jaar 5 mg, kinderen6-9 jaar 6 mg.

Hoe herken je een tekort aan vitamine E?
Tekorten komen eigenlijk niet voor, maar  alleen bij ernstige stoornissen in de opname kunnen er afwijkingen in het zenuwstelsel ontstaan. Een ernstig vitamine E tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

Hoe herken je een teveel aan vitamine E?
Te veel aan vitamine E is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, worden beïnvloed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s