10 lactose- en eivrije toetjes

Ai wat nu? Ik wil graag een toetje maken voor iemand die op bezoek komt, maar hij mag geen lactose en of ei?

Er valt dan heel wat af en vaak denk je misschien: “och, laat ook maar zitten, ik neem wel gewoon een kopje thee na het eten.” Ik kijk in restaurants al niet eens meer naar de dessertkaart, omdat er gewoon niks op staat wat ik  mag, maar ja aan de andere kant is zo’n toetje nou ook niet echt gezond voor je. Dat is dan weer het voordeel.

Er zijn echter wel een hoop mogelijkheden als je echt zin hebt in een toetje. Sorbetijs bijvoorbeeld is nl. ook een hele goede optie, maar ik heb voor jullie 10 lactosevrije, glutenvrije en eivrije toetjes bedacht op basis van kokosyoghurt. Als ik al naar de foto’s kijk loopt het water mij al in de mond. Hmmmmm. Wat jullie?

1.Warme appel crumble met Kokosyoghurt
kokosyoghurt warme appeltaart havermout
Verwarm je oven voor op 200 graden. Schil een klein appeltje in kleine stukjes en doe ze in een ovenvast schaaltje. Meng er 1 eetlepel amandelmeel  en kaneel (naar behoefte) doorheen. Neem nog een schaaltje en doe daar de overige amandelmeel, ahornsiroop en kokosolie doorheen. Kneed met je handen de ingrediënten tot een crumble. De crumble kan verdeeld worden over de appels. Nu mag het 25 minuten in de oven. Doe de hete appel crumble in het glas en voeg de kokosyoghurt toe. Daarna een laagje ahornsiroop en tenslotte nog een laagje kokosyoghurt. Als topping kun je nog wat crumble er overheen gooien.

2. Kokosyoghurt met aardbei en druiven
kokosyoghurt aardbei druif
Pureer eerst een aantal aardbeien. Dan een laagje kokosyoghurt. Als topping gepureerde druiven. Een beetje een gewaagde combinatie, omdat het sap van de gepureerde druiven erg dun is, maar  het is wel erg lekker!

 

 

 

3. Stracciatella kokosyoghurt met ananas.
kokosyoghurt ananas chocola
Pureer de ananas en doe het eerste laagje in het glas. Daarna een laagje kokosyoghurt, weer een laagje gepureerde ananas en weer een laagje kokosyoghurt. Snijd de pure chocola van minimaal 80% in kleine stukjes en gebruik dit als topping.

 

 


4. Kokosyoghurt met frambozen en bosbessen
kokosyoghurt framboos bosbessen

Pureer de frambozen en maak het eerste laagje. Neem daarna wat frambozen met veel kokosyoghurt, zodat je een lichtroze kleurtje krijgt. Dit wordt de tweede laag. Voor de derde laag neem je iets meer frambozen, zodat deze laag wat donkerder wordt. Voor de bovenste laag heb je alleen maar kokosyoghurt nodig. Garneer de bovenkant met frambozen en bosbessen.

 

5.Kokosyoghurt Nakd trifle met bosbessen
koksyoghurt trifle nakd
Dit toetje heb ik gemaakt met Nakd. Nakd is glutenvrij, lactosevrij. Maal een reep Nkad aardbeien in hele fijne stukjes. Pureer de bosbessen en mix deze met de kokosyoghurt. Laag 1 wordt gevuld met Nakd aardbei. Daarna een laagje bosbessen met kokosyoghurt. Daarbovenop een laagje gepureerde bosbessen. Zo ga je net zo lang door tot je glas vol is. De bovenkant maak je af met bosbessen. Dit toetje is best wel machtig. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

6. Stracciatella kokosyoghurt met sinaasappel
kokosyoghurt met sinaasappel
Als je van een zure bite houdt dan is dit wel een heel goed toetje voor je. Pureer de sinaasappel en neem daarbij ook het vruchtvlees mee. Meng de sinaasappel met de kokosyoghurt. Dit wordt het eerste laagje. Daarbovenop een laag kokosyoghurt. Het bovenste laagje is alleen gepureerde sinaasappel. Als topping neem je pure chocolade van meer dan 80%.

 


7. Holland, Holland! Rood wit blauwe met kokosyoghurt
kokosyoghurt rood wit blauw

Is het Koningsdag? Of is er een voetbalwedstrijd? Of wellicht het Eurovisie Songfestival? Dan is dit toetje perfect voor jou. Beetje chauvinistisch is het wel, maar alles voor het Nationale gevoel. Onderin zit een laag bosbessen. De tweede laag bestaat uit kokosyoghurt. Bovenop heerlijke aardbeien als kroon op het toetje. Als we nou die overwinning niet pakken, dan weet ik het ook niet meer.

 

8. Kokosyoghurt met Oreo en caramel
kokosyoghurt met oreo koekjes
De originele koekjes van oreo zijn eivrij en lactosevrij. Er is bij de AH ook een speciale glutenvrije versie. Maal een stuk of 4 oreokoekjes fijn en doe ze onder in het glas. Daarbovenop naturel kokosyoghurt en zo verder. Op de bovenkant leg je een paar druppels glutenvrije caramel. Deze meng je door de bovenste laag met kokosyoghurt heen. Pak nog een klein beetje strooisel voor de koekjes en meng deze er doorheen. Ik krijg er een beetje een MacFlurry gevoel van.


9. Kokosyoghurt met abrikoos en nectarine
kokosyoghurt met necatarine en abrikoos

Pureer 2 nectarines voor de onderste laag. Daar bovenop naturel kokosyoghurt. Maak de bovenste laag weer van een nectarine. Snijd 4 abrikozen in kleine stukjes en garneer deze als topping.

 

 

 

10. Kokosyoghurt met banaan, chocola en pindakaas
kokosyoghurt pinda chocolade bananen
Dit toetje heeft echt een wauw effect als je deze op tafel zet. Het is wel nogal machtig, dus ik zou een klein glaasje gebruiken. Gebruik een halve banaan voor de bodem. Doe daar wat kokosyoghurt bovenop. In het midden pindastukjes. Weer een laagje kokosyoghurt en als topping gebruik je stukjes pure chocolade van meer dan 80% en nog wat pindastukjes.
 

Ben je geinspireerd door al die overheerlijke toetjes  en heb je ook zo’n geweldig idee? Laat het me dan weten. Stuur je recept en fotootje in en dan plaats ik ‘m op facebook.
Volgen jullie mij al op Instagram? Daar plaats ik regelmatig een nieuw gezond ideetje.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s