Intermittent fasting

Na de vele vragen die ik ontving, wil ik jullie graag uitleggen wat intermitting fasting is, welke manieren er zijn en wat de voordelen ervan zijn en voor wie het wel of niet geschikt is.

Wat is Intermitting fasting nou eigenlijk?
Fasting betekent natuurlijk vasten. Je gaat eten tussen bepaalde tijden en op andere tijden eet je niets. Tijdens de vasten periode drink je alleen thee, water of koffie. Intermitting fasting is geen dieet, maar een aanpassing in je lifestyle. Je slaat je ontbijt dus niet over, maar je stelt je eetmoment uit.

Als je start met intermitting fasting is het wel handig dat je een gezonde relatie hebt met voeding. Houd er rekening mee dat je in de eerste maand last kunt hebben van wat lichamelijk ongemak. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hoofdpijn, vermoeidheid, suikerdipjes, etc. Je lichaam en je mind hebben tijd nodig om hieraan te wennen.

Er zijn een aantal varianten waarvoor je kunt kiezen.

Variatie 1:
Je vast een aantal dagen en de rest van de week eet je normaal. Op de dagen dat je vast, eet je niks of slechts 500 Kcal.

Variatie 2:
Hierbij vast je om de dag 24 uur. Tijdens deze 24 uur vasten mag je wel kleine beetjes eten, maar niet meer dan 25% van je dagelijkse energiebehoefte

Variatie 3:
Hierbij eet je 16 uur niet en 8 uur wel. Bijvoorbeeld: je ontbijt om 10:00 en je eet tot maximaal 18:00. Tussen 18:00 en 10:00 eet je dus helemaal niks meer.

Voordelen intermitting fasting:

1. Je verbetert de insuline gevoeligheid in je lichaam.
Je hebt een langere periode van rust en je eet minder vaak en in hoeveelheden op een dag. Het idee is dat je korter op elkaar eet en daardoor minder trek tussen door hebt.
Het stimuleert tevens een betere darmwerking, omdat je darmen meer tijd krijgen om alle voedingsstoffen te verteren en doordat je langere periodes niet eet, komt je lichaam ook tot rust. Hierdoor krijg je dus een verbeterde insuline gevoeligheid. Wist je dat vitamine D de insuline gevoeligheid verhoogt met wel 60%? Kies dan wel voor de vloeibare vorm, omdat dit beter door je lichaam opgenomen wordt dan een tablet.

2. Je produceert meer groeihormonen. Groeihormonen spelen een rol bij het repareren van cellen en weefsels en dus ook in aanmaak van spiermassa. En meer spiermassa is een hogere verbranding, ook in rust. Als je een hogere verbranding hebt verbruik je dus meer Kcal op een dag.
Het helpt ook om energie uit vet reserves te halen. Je verbrandt er dus makkelijker vet mee.

3. Het stimuleert een betere cholesterol verhouding.
Je hebt twee soorten: het gezonde HDL en het ongezonde LDL cholesterol. Bij het vasten neemt vooral het LDL af, maar ook de verhouding tussen de 2 soorten verbetert. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten weer af.

4. Je hebt minder kans op ontstekingen.
Een betere darmwerking en minder buikvet zorgen ervoor dat je minder kans hebt op ontstekingen in je lichaam.

5. Er is meer tijd voor cellulair herstel.
Door minimaal 6 uur niks te eten treedt er autofagie in werking. Sommige cellen zijn beschadigd en kunnen gaan zorgen voor een grillige groei. Bij autofagie gaan de cellen zichzelf schoonmaken. De kapotte cel onderdelen verdwijnen hierdoor.

6. Je hersenfunctie verbetert.
Vasten heeft een positief effect op onze hersenen. het verbetert o.a. de cognitieve functie en ons geheugen. (Het opnemen en verwerken van informatie)

Wat kun je nog meer doen?
Zorg voor een gezonde lifestyle. Eet gezond en beweeg voldoende. Hieronder een aantal tips:
-Kook zonder zakjes en pakjes;
-Stop met de geraffineerde suikers;
-Ga koolhydraat armer eten;
-Kies voor gezonde vetten;
-Drink voldoende water;
-Drink geen alcohol;
-Vermijd in ieder geval cola, chips, cookies en patat (teveel khd, verkeerde vetten en suikers)
-Gebruik evt. supplementen zoals bijv. een goede visolie (ontstekingsremmend) en Greens (vitamine C, anti-oxidanten en detoxificatie) om je lijf een boost te geven.
-Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Doe je schermpjes (i.v.m. blauw licht) ’s avonds op tijd uit. Slaap zorgt immers voor herstel.
-Kijk uit met langdurige negatieve stress.

-Zorg voor een goede buikademhaling.
-Doe minimaal 2x per week aan zware weerstandstraining / HITT training.

Voor wie is intermitting fasting geschikt?
Deze manier van eten is geschikt voor mensen die af willen vallen, zich fitter willen voelen, darmproblemen hebben, mensen met diabetes 2 of zwaar overgewicht, mensen met reuma, etc.

Voor wie is intermittent fasting niet zo geschikt?
-Voor mensen die eetbuien hebben; – – -Voor mensen die niet beschikken over zelfdiscipline en doorzettingsvermogen; Ook al eet je in een tijdsslot. Het gaat nog steeds om het aantal Kcal die je per dag naar binnen werkt. Als je in die 8 uur teveel eet, dan is het dweilen met de kraan open en kom je alsnog in gewicht aan.
-Mensen die weinig tijd hebben om te koken. Deze mensen zouden dan kunnen gaan foodpreppen door een aantal bakjes te maken die ze door de week kunnen opeten. Op deze manier kun je toch gezonder eten, zonder dat het door de week heel erg veel tijd kost.
-Voor mensen met Diabetes 1 zijn er nog te weinig effecten bekend. Bij deze groep kan vasten een hypo veroorzaken als de insuline dosering niet goed is afgestemd.
Voor mensen met (pre) diabetes 2 / zwaar overgewicht lijkt het wel te werken, omdat ze betere bloedsuikerwaarden krijgen doordat ze minder eten. Heb je diabetes 2 en wil je meer weten over intermittent fasting overleg dan met je arts, diëtist of een gespecialiseerde fysiotherapeut of personal trainer met een aantekening diabetes.

Contact:
Heb je vragen over supplementen (ik werk met vitakruid: glutenvrij, suikervrij en lactose vrij), voeding, personal training of intermitting fasting? Of heb je begeleiding nodig? Stuur mij dan vrijblijvend een mailtje karin@keijzer-ede.nl

groetjes,

Karin Keijzer

Medisch personal trainer
-Flexibility training
-Medische basiskennis
-Orthomoleculaire voeding
-Voeding en training bij stress en burn-out
-Detox consulent
-Suppletie adviseur
-Fysiotherapie en diabetes 2
-Etherische oliën Young Living
-Mentale begeleiding

-HSP coach

Plaats een reactie